Претражи овај блог

уторак, 16. септембар 2014.

Geostacionarna orbita i geostacionarni sateliti



Geostacinarna orbita je orbita oko planete Zemlje na kojoj su smešteni telekomunikacioni sateliti sa kojih se emituje satelitska televizija. Zbog geostacionarne orbite, telekomunikacioni sateliti u njoj se nazivaju geostacionarnim satelitama. Geostacionarna orbita se nalazi iznad Ekvatora, a specifična je po tome što se u njoj poništavaju centrifugalna sila i centipetalna sila (gravitaciona sila u ovom sličaju) (između Zemlje i geostacinarnog satelita), tj. Fc=Fg.

Glavne karakteristike geostacinarnih satelita su :

-         nalaze se iznad Ekvatora;
-      kreću se istom ugaonom brzinom kao i Zemlja, pa su u svakom trenutku iznad iste tačke na Zemlji;
-         gledano sa Zemlje, sateliti su stacionarni, tj. nalaze se uvek iznad iste tačke na Zemlji;
-         koriste se za globalne komunikacije : satelitska televizija, prenos podataka i sl.

Po podacima do kojih sam došao, masa Zemlje je M=5,9726 *1024 kg, a poluprečnik Zemlje je R=6372,797 km (ove vednosti su potrebne za iračunavanje ratojanja između Zemlje i satelita). Izjednačavanjem centrifugalne sile sa centipetalnom silom (centripetalna sila za ovaj slučaj je gravitaciona sila), može se izračunati rastojanje r od centra Zemlje do geostacionarne orbite, tj. do (geostacinarnog) satelita. 


Po mojoj računici : r=42244,19 km


Znajući koliki je poluprečnik Zemlje dobio sam da je rastojanje između geostacionarne orbite (tj. geostacionarnog satelita) i površine Zemlje 
r-R=35871,39 km, što je približno 36000 km.

Нема коментара:

Постави коментар