Претражи овај блог

четвртак, 15. децембар 2016.

Digitalni televizor nema prijem TV kanala?

Imao sam pitanje / žalbu ljudi da imaju digitalni televizor, ali da nemaju prijem TV kanala.


Zašto je to tako?


Da bi televizor mogao da ima prijem TV kanala bez STB uređaja (set top boksa) (U Srbiji), on mora da podržava DVB-T2 (standard za emitovanje digitalnog TV signala druge generacije) i MPEG-4 standard (standard za kompresiju videa). U suprotnom, mora se na TV-u priključiti STB uređaj (set top boks).


Čuo sam i komentare od "gastrabajtera" da su "digitalne" televizore doneli iz inostranstva u Srbiju, da su u inostranstvu imali prijem digitalnih TV kanala, a da u Srbiji nemaju prijem digitalnih TV kanala. To može da znači da se u državi iz koje je donet televizor emituje digitalni TV signal koji nije DVB-T2 standarda, tj. da se emituje ditigalni TV signal starijeg standarda. Kako se u Srbiji emituje TV signal u digitalnom standardu DVB-T2, samo televizori koji mogu da primaju signal u tom standardu će imati prijem signala / TV programa.


Da li televizor ima DVB-T2 standard? To se može videti u uputstvu za upotrebu i / ili "pratećoj papirologiji" koja se dobija uz televizor prilikom kupovine.


Da dodam, ako planirate da kupite novi televizor, a želite da imate prijem TV kanala bez STB uređaja (set top boksa), obratite pažnju pri kupovini i kupite televizor koji podržava DVB-T2 standard (i MPEG-4 standard).

Нема коментара:

Постави коментар