Претражи овај блог

четвртак, 1. децембар 2016.

Orjentacija u prostoru pomoću satelitske antene

Kako se orjentisati u prostoru? Gde je koja strana sveta? Gde su istok, zapad, sever i jug?
Kad sam ja bio u osnovnoj školi, to se učilo iz predmeta Priroda i društvo u nižim razredima, a u višim razredima iz Geografije.


Navešću par primera za orjentaciju :


  • Kompas -  strelica na njemu pokazije smer u kome se ide ka severu ;
  • Zvezda Severnjača  -  pomoću nje se određuje gde je sever. U vedrim noćima može se uočiti na nebu ;
  • Mahovina na panjevima i stablima drveća  -  mahovina (gušće) raste na severnoj strani panjeva i stabala drveća;
  • Godovi na panjevima drveća;
  • itd.



Kako pratim satelitsku televiziju, došla mi je jedna misao. Moguće se orjentisati u prostoru, tj. odrediti strane sveta pomoću satelitske antene. Tačnije rečeno, preko satelitske antene koja je montirana i “stavljena u pogon” prijema satelitske televizije.


Evo kako.


Sateliti koji emituju TV i Radio program (za satelitsku televiziju) se nalaze u Geostacionarnoj orbiti. Geostacionarna orbita je kružna orbita koja se nalazi iznad Ekvatora, na visini od približno 36000 km. Kako bi se uhvatio TV i Radio program sa satelita, satelitska antena se mora usmeriti ka nekom od satelita iz geostacionarne orbite (uslovno se može reći –  prema geostacionarnoj orbiti).


Pošto se Srbija, kao i ostale evropske države, nalazi na severnoj polulopti (severno od ekvatora), satelitsku antenu okrećemo ka jugu. Naravno, satelitska antena ne gleda tačno ka jugu, pošto se sateliti u orbiti ne nalaze tačno na jugu, već su raspoređeni po Geostacionarnoj orbiti i odstupaju od juga za određeni broj stepeni (u zavisnosti od pozicije satelita u orbiti). Ali, može se reći da je satelitska antena usmerena ka jugu, tj. da približno pokazuje jug.


Pošto je jug približno tačno određen, mogu se odrediti i ostale tri strane sveta.

Нема коментара:

Постави коментар